Az ötvös mesterségtörténeti gyűjtemény bemutatása

Kincskészítők műhelytitkai

Kincskészítők műhelytitkai

Fém alakítása - Hengerlés

Bajcsi-Nagy Balázs

2021. augusztus 23. - nebalint

Cikksorozatunkban röviden és közérthetően igyekszünk megosztani az érdeklődőkkel az ötvös szakma alapjait, hiszen a munkafolyamatok sokrétűségén keresztül derül fény a szakma igazi szépségére.

Az előző cikkből megismerhettük az öntés alapjait.

Az öntés után az alapanyagelőkészítés következő lépése: a hengerlés

A hengerlés technikáját Európában már a reneszánsz korban ismerték, de igazán csak a 19. századra terjedt el a használata. Korábban kézi erővel kalapács és üllő segítségével egyenletesen nyújtották az anyagot

Az ötvös henger lényegében az anyag keresztmetszetének csökkentésére, nyújtására való.

A többnyire öntött acél hengertest rögzíti a két kéreg-edzett acél palástot, melyek távolsága az ötvös henger tetején lévő „T” karral állítható. A két henger egyenletes mozgását legtöbbször fogaskerékpár segíti. Gyakran komolyabb fogaskerék áttétek támogatják az ötvös munkáját, ugyanis a színes és nemesfémek kézi erővel történő áthajtása a henger-pofák között meglehetősen erős fizikai igénybevételt jelenthet a hengerelt anyag szélességének függvényében.

1270739_307412999399610_409280241_o.jpg

Ötvös henger

Az ötvösök leginkább a huzal és lemezhengert használják, de léteznek különböző profilhengerek, például gyűrűsín kialakításához, vagy gyöngydrót előkészítéséhez. 

Hengeres prést használtak érmék előállítására már a 17.-18. században is.

Ezeket a gépeket leginkább vízerővel hajtották.

Manapság már elterjedtek az elektromos meghajtású gépi hengerek is. Ám kifinomultságukban, szépségükben nem érhetnek 19. századi társaik nyomába.

Kiváncsi vagyok mi történik ezután? Kövesd a blogot, mert folyamatosan új érdekességekkel jelentkezünk.

Támogatnád az Ötvös Mesterségtörténeti Gyűjteményt?

Az Ötvös Mesterségtörténeti Gyűjtemény támogatókat keres, hogy ezt a páratlan tárgyegyüttest minden érdeklődő élőben is meg tudja csodálni.

Mindazon támogatóink adományaira számítunk, akik nem csak felismerték a tervezett létesítmény jelentőségét és fontosságát, de kedvüket lelni is szeretnék az általa nyújtandó tartalmas, sokszínű élményben
A legszerényebb összegű felajánlást is szeretettel fogadjuk, mert sok kicsi, sokra megy. 

A befolyó összegeket a NEKSZOE (Nemesfémművesek és Kapcsolódó Szakmák Országos Egyesülete) kezeli.

Felajánlott támogatói összeget banki utalással tudod eljuttatni hozzánk

Nemesfémművesek és Kapcsolódó Szakmák Országos Egyesülete

Bankszámlaszám:  OTP Bank 11709095-21454679

Közlemény: ADOMÁNY

Ezúton is köszönjük, hogy hozzájárulásoddal egy olyan nemes ügyet szolgálsz, melynek hírére a határainkon túl is felfigyelnek. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kincskeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr2416667984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása