Az ötvös mesterségtörténeti gyűjtemény bemutatása

Kincskészítők műhelytitkai

Kincskészítők műhelytitkai

Zoltán Tamás

Egy egyedülálló ötvös mesterségtörténeti gyűjtemény megálmodója

2021. július 08. - nebalint

Zoltán Tamás ötvös iparművész

Fiatal korában keramikusnak készült. Édesapja mérnökként dolgozott egy porcelángyárban, ahol nyaranta szünidős diákmunkában dolgozott. Ott szerette meg a kaolin engedelmes anyagát és ez késztette arra, hogy a Képző– és Iparművészeti Gimnázium kerámia szakára jelentkezzen. Ám addigra a kvóta betelt, és csak az ötvös szakon volt egy megüresedett hely. 

Ennek egészen addig nem örült, amíg először be nem lépett az ötvösök tanműhelyébe, amelynek hangulata azonnal magával ragadta. A különös miliő, a hely sajátos „illata”, a számára addig ismeretlen, furcsa formájú szerszámok, a szivárvány minden színében pompázó zománcok, a korábbi évfolyamok diákjainak kiállított munkái, mind-mind elbűvölték. E véletlen találkozás folytán lelte meg szakmáját, amit a kezdetek óta szenvedéllyel űz.

balint_jpg_kissimon_istvan_2_b.png

Zoltán Tamás - Fotó: Kissimon István

 Néhány évig az Állami Pénzverdében dolgozott, majd az Iparművészeti Főiskolán tanult, ahol később szakmai oktató is lett. Ebben az időszakban igen termékeny volt. Ékszerek, lakáskultúrát szolgáló plasztikák, állami megbízások munkái, művészi színvonalú használati eszközök, különféle díjak plasztikái, stb. kerültek ki kezei közül. Zsűrizett munkáit többek között a Képcsarnok Vállalat galériáiban értékesítették. Önálló kiállításai mellett, hazai és nemzetközi kiállítások részvevőjeként számos rangos díjjal is kitüntették. A Nemesfémművesek Országos Ipartestület alapító elnökeként éveken át sikeresen vezette a szervezetet. 

Folyamatos szakmai kihívások keresése és kísérletezések jegyében dolgozott, és amikor találkozott Szvetnik Joachimmal, az Iparművészeti Múzeum egykori főrestaurátorával, azonnal eldöntötte, hogy a továbbiakban restaurálással kíván foglalkozni. Addig az alkotás folyamatában és szépségében találta meg célját, de ezt követően az ötvös műtárgyak megmentése vette át a főszerepet szakmai életének. A restaurátor felelőssége felbecsülhetetlen. Az utókor számára megőrzött tárgyak, kincsleletek, (melyek olykor több száz évesek is lehetnek), helyreállításával a történelem egy-egy darabja maradhat fenn, eredeti valójában, fényében. Egykori készítőjének bőrébe bújva, az adott kor szellemét ismerve, hibalehetőség nélkül kell szinte „újjá” alkotni a reá bízott tárgyakat. Ehhez kimagasló ismeretekre és jártasságra van szükség a művészettörténet, a fémműves, a vegyészet és még számos terület témaköréből, de a körültekintő előkészületek olykor más szakemberek tudására támaszkodva is szükség lehet. Nagyon sok műtárgy köszönheti fennmaradását, továbbélését Zoltán Tamásnak; liturgikus és világiak egyaránt. Közülük kiemelkednek a múzeumokban őrzöttek és számos magángyűjteményben lévők. Az egyik legrégebbi helyreállított darabja egy 16. századi, reneszánsz korabeli misekehely volt, amelynek mintegy hatvan százaléka sérült, további harminc százaléka pedig hiányos volt – ezt később Prágában állították ki, mint a restaurálás remekét.

Zoltán Tamás több mint 15 éve lakik Erzsébetvárosban, szakmája iránti elhivatottsága vonzotta ide, hiszen ebben a régióban volt egykor az ötvösség központja. Létrehozott egy egyedülálló ötvös mesterségtörténeti gyűjteményt, melyet kuriózumnak számító ritkán előforduló tárgyi eszközök és dokumentumok alkotnak. Az unikális anyag több ízben szerepelt különböző időszaki kiállításon, páratlan érdeklődés kíséretében.

 

Idén, 2021-ben a Nemesfémművesek és Kapcsolódó Szakmák Országos Egyesülete és Zoltán Tamás összefogásával sikerült Erzsébetváros Önkormányzatával megállapodást kötni abban, hogy a gyűjtemény végre méltó és állandó helyre kerüljön az Erzsébetváros egyik utcafrontos helyiségében.

A hazai ötvösök szakmai közössége óriási mérföldkőhöz érkezett azzal, hogy a gyűjtemény rangjának megfelelő helyére kerülhet. A muzeális értékű ötvös eszközök, egy korabeli műhely, az esztétikus, ma már alig-, vagy egyáltalán nem ismert szerszámok, a szakma történetét illusztráló dokumentumok és számos más relikvia bemutatása mellett, ebben a közösségi térben válhat lehetővé időszaki kiállítások megrendezése, szakmai előadások szervezése, kulturális programok és még sokak érdeklődésére számító esemény megtartása.

Ezen blog célja ennek a fantasztikus gyűjteménynek a bemutatása és a téma iránt kíváncsiskodók informálása.

Hamarosan újabb bejegyzéssel jelentkezünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://kincskeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr3516615018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Oláh Sándor 2021.07.09. 10:06:20

Kedves Tamás!
Szívből gratulálok!
Sokan talán felsem fogják milyen felbecsülhetetlen értékű munkát végeztél.
Végtelen hálával és köszönettel tartozunk Neked.
Jó egészséget kívánok szeretettel!
süti beállítások módosítása