Az ötvös mesterségtörténeti gyűjtemény bemutatása

Kincskészítők műhelytitkai

Kincskészítők műhelytitkai

A képlékeny alakítás - egy jó forma ajándék a világnak

Bajcsi-Nagy Balázs

2021. augusztus 30. - nebalint

 

Mint a címben is utalunk rá, a gondos tervezés és az esztétikum olyan alapvetése az ötvös szakmának, amely évezredek óta garantálja annak magas minőségét és létjogosultságát. Erről árulkodnak az ezüstművesség eszközei, melyekkel leggyakrabban használati tárgyakat készítettek a gyertyatartótól az étkészleteken át a kegytárgyakig.

Az ezüstművesség virágzott a 16.-19. században. Olyan mesterek és műhelyek hagyatékát csodálhatjuk közgyűjteményekben és galériákban, mint Hann Sebestyén, Szentpéteri József, vagy a Prandtner család műhelye. 

Az alapanyag előkészítése-, hengerlést követő cikkünk főszereplője a kalapács.

1266988_307412152733028_902304496_o.jpg

Egy ötvösnek, azon belül is leginkább az ezüstművesnek számtalan kalapácsa lehet.

Ezek az ezüstműves kalapácsok formában, méretben is rendkívül változatosak, de egy dolog mindegyikben közös: -mindegyik eszköz tökéletesen képes ellátni speciális funkcióját.

De mi is lehet ez a funkció, és mire használjuk ezeket az eszközöket?

Az ezüstműves kalapácsokat az előkészített lemez képlékeny alakítására használjuk.

Képlékeny alakítás például az a munkafolyamat, amikor egy sík tárcsából tálkát, edényt vagy akár vázát készítünk. Ehhez a kalapács mellett valamilyen alátét anyagra is szükség van még. 

Az alakadáshoz leginkább a következő kalapácsokat használjuk: domborító kalapács, és felhúzó kalapács. Ezeken belül anyagvastagság, és forma tekintetében is igen nagy változatosságot mutatnak az eszközök.Öblös edények kialakítására tiffelő kalapácsot használunk.

A végleges forma elérése után a felületet planírozó kalapáccsal simítjuk el. A munkadarabok sokrétűsége miatt rendkívül változatos mind a kalapácsok, mind az alátámasztás eszközeinek anyaga és formája. Ez lehet üllő, valamilyen speciális formavas, vagy akár homokkal töltött bőrpárna is.

Az ötvös kalapácsok nyelének anyaga leggyakrabban som. Ez a cserje megfelelő szárítás után kiváló, szívós alapanyag. A kifaragott nyelet lenolajban áztatják, hogy védelmét biztosítsa, élettartamát növelje.

Ezek az eszközök nem csak rendeltetésük és ipartörténeti jelentőségük miatt érdekesek számunkra.Ezen eszközök kifinomultsága mesél számunkra a mester, a készítő és használó szakmaszeretetéről.

A gyűjteményben megcsodálható eszközök finom arányain, és kifogástalan állapotán tisztán érezhető az a törődés melyet csak igazi elhivatottság eredményezhet. Ezek a kalapácsok ma is tökéletesen használhatóak, és értő kezekben, megfelelő szellemben szállhatnak tovább generációról-generációra.

img-2535.jpg

Ezüstműves kalapács

A képen látható kalapácson is tettenérhető az a kifinomultság, amiért rajongunk ezekért a szerszámokért.

A kalapács fejének finom íve, az ütés kar által leírt sugarához idomul. Ehhez igazodnak az ütőfelületek is, melyek a munkadarabbal találkoznak, hogy azon finom egymásba fűzött láncszemek struktúrájához hasonlatos, nyomot hagyva simítsák ki a felület apró egyenetlenségeit.
A kalapács nyelének kiszélesedése a stabil és kényelmes fogásról gondoskodik, ám kifelé szűkülő keresztmetszete árulkodik arról is, nem erős igénybevételre készült, hiszen a planírozás (simítás) finom munkafolyamat, mely során szinte csak ejtjük a kalapácsot.
A fejénél a nyél kiszélesedése egyrészt a kalapács fejének rögzítési módjában játszik szerepet, másrészt stabil erős csomópontot biztosít.
A szép élletörések, a kecses arányok, az eszköz súlya, a nyél hossza mind azt a célt szolgálja, hogy a munka egyszerre legyen hatékony és örömmel teli

 

Következő cikkünkből a képlékeny alakítások során használatos alátámasztásról, és általában az üllőfélékről tudhatnak meg többet a kedves érdeklődők.

Az Ötvös Mesterségtörténeti Gyűjtemény támogatókat keres, hogy ezt a páratlan tárgyegyüttest minden érdeklődő élőben is meg tudja csodálni.

Mindazon támogatóink adományaira számítunk, akik nem csak felismerték a tervezett létesítmény jelentőségét és fontosságát, de kedvüket lelni is szeretnék az általa nyújtandó tartalmas, sokszínű élményben
A legszerényebb összegű felajánlást is szeretettel fogadjuk, mert sok kicsi, sokra megy. 

A befolyó összegeket a NEKSZOE (Nemesfémművesek és Kapcsolódó Szakmák Országos Egyesülete) kezeli.

Felajánlott támogatói összeget banki utalással tudod eljuttatni hozzánk

Nemesfémművesek és Kapcsolódó Szakmák Országos Egyesülete

Bankszámlaszám:  OTP Bank 11709095-21454679

Közlemény: ADOMÁNY

Ezúton is köszönjük, hogy hozzájárulásoddal egy olyan nemes ügyet szolgálsz, melynek hírére a határainkon túl is felfigyelnek. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kincskeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr6616675104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása