Az ötvös mesterségtörténeti gyűjtemény bemutatása

Kincskészítők műhelytitkai

Kincskészítők műhelytitkai

A képlékeny alakítás II. - biztos támaszunk.

Bajcsi-Nagy Balázs

2021. szeptember 07. - nebalint

Mint azt az előző cikkben jeleztük, még a képlékeny alakítás a témánk, ám ezúttal a munkadarab másik oldaláról kapunk betekintést az ezüstművesség támasztékainak rendkívül gazdag eszköztárába.

A különböző nemes- és színesfém ötvözetekben akkor jöhet létre képlékeny alakváltozás, ha a munkadarab anyaga eléri az un. folyáshatárt. Ezt az anyag szerkezetében lévő diszlokációknak, rácshibáknak köszönhetjük. 

A munkadarabunknak mindkét oldalról megfelelő erőhatással kell találkoznia, hogy változás állhasson be a formájában. 

Az előző cikkünkben az ezüstműves kalapácsokról beszéltünk. Az ezzel szemben lévő alátámasztást biztosíthatja formavas, üllő, formafa, homokkal töltött bőr párna, vagy akár egy fatönkbe vájt negatív lencse-forma is, melyben a domborítás műveletét végezzük.

A „formavasak” olyan edzett, vagy kéregedzett acél eszközök, melyek stabil alátámasztást jelentenek az ezüstműves munkák során.

Formailag és méretben is rendkívül változatosak ezek az eszközök. Fontos hogy a forma jól idomuljon a készülő tárgy alakjához a forma adás, majd a planírozás során.

Legtöbb esetben a mester önmaga készíti ezeket a szerszámokat, akár egy nagyobb méretű elkopott reszelőből. A formavasak kovácsolás során rusztikussá és feketévé vált testével gyönyörű kontrasztot alkot a polírfényesre csiszolt munkafelület. Nagyon fontos ezek gondos ápolása, hiszen a munkadarab felületén, a szerszám felületének minősége fog árulkodni a készítő gondosságáról. 

Az edények, vázák, tálkák készítésén keresztül az evőeszközök előállításáig megszámlálhatatlan mennyiségű formavasra van szükség. Öblös edények kialakításánál rezgő domborításhoz rezgővasakat használunk.

Egy nagy gonddal elkészített eszköz ötvös generációk sorát képes kiszolgálni. Nem csoda tehát ragaszkodásunk, és az a mélyen gyökerező szeretet, mely késztetésére egy hasonló kép láttán egyszerre dobban a szívünk.

ezustmuves_formavas_3.jpg

ezustmuves_formavasak.jpg

Ezüstműves formavasak - Fotók: Kósa Zoltán

A gyűjtemény rendkívüli, Magyarországon egyedülálló, és európai viszonylatban is ritka széles tárházát vonultatja föl ezeknek a csodálatos eszközöknek.

A formavasakat legtöbbször kovácssatuban rögzítjük.

Az üllők világa is rendkívül nagy változatosságot mutat. A cél ez esetben is a funkció tökéles ellátása. Ám ezzel együtt nem ritka, hogy az üllőket, szarvasüllőket a korábbi századokban olyan díszítményekkel látták el, melynek szinte mítikus jelentőséget tulajdonítottak.

Ismertebb, és a manapság könnyebben fellelhető aranyművesség eszköztárában is megtalálhatóak azok az eszközök, melyek nagyon hasonló célt szolgálnak, csak kisebb léptékben. Természetesen a szakma különböző ágai között rengeteg az átfedés. Ide tartoznak a különböző foglalatbeütők, az ékszerész üllő, az anknik, punznik, franciavasak, de még a dróthúzó vasak is.

Köszönjük, hogy elolvastad. Következő cikkünkben a forgácsolás módjait és eszközeit fogjuk nagy vonalakban bemutatni.

Az Ötvös Mesterségtörténeti Gyűjtemény támogatókat keres, hogy ezt a páratlan tárgyegyüttest minden érdeklődő élőben is meg tudja csodálni.

Mindazon támogatóink adományaira számítunk, akik nem csak felismerték a tervezett létesítmény jelentőségét és fontosságát, de kedvüket lelni is szeretnék az általa nyújtandó tartalmas, sokszínű élményben
A legszerényebb összegű felajánlást is szeretettel fogadjuk, mert sok kicsi, sokra megy. 

A befolyó összegeket a NEKSZOE (Nemesfémművesek és Kapcsolódó Szakmák Országos Egyesülete) kezeli.

Felajánlott támogatói összeget banki utalással tudod eljuttatni hozzánk

Nemesfémművesek és Kapcsolódó Szakmák Országos Egyesülete

Bankszámlaszám:  OTP Bank 11709095-21454679

Közlemény: ADOMÁNY

Ezúton is köszönjük, hogy hozzájárulásoddal egy olyan nemes ügyet szolgálsz, melynek hírére a határainkon túl is felfigyelnek. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kincskeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr916682082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2021.09.10. 11:38:10

Izgalmas cikk.
Lesz folytatás?

nebalint 2021.09.10. 11:39:07

Nagyon örülünk, hogy tetszik. Lesz folytatás, minden héten új tartalommal jelentkezünk :)
süti beállítások módosítása