Az ötvös mesterségtörténeti gyűjtemény bemutatása

Kincskészítők műhelytitkai

Kincskészítők műhelytitkai

Egy csodálatos mesterség múltja és jelene

Az ötvös szakma feladata és felelőssége - Bajcsi-Nagy Balázs

2021. július 12. - nebalint

Az Ötvös Mesterségtörténeti Gyűjtemény célja többrétegű. Az egyenként is fontos rétegek egymásra rakódnak és együtt építik fel a gyűjtemény egyedülálló és hiánypótló lényegét.

A ma már alig fellelhető, meglehetősen ritka ipartörténeti,- számos esetben pedig helytörténeti jelentőséggel bíró eszközök és dokumentumok gondozása, feldolgozása, kutatása, őrzése a továbbiakban a mi közös feladatunk és felelősségünk lesz.

A dokumentum- és eszköztár arra hivatott, hogy a kiállított tárgyakon keresztül bemutassa az ötvös mesterség múltjának és jelenének sokszínűségét és egyedülállóságát azok számára is, akik eddig nem ismerhették meg egy különleges szakma titkait, rejtélyeit.

 

balint_d_pint.jpg

Legalább ugyanilyen jelentős a szerepe van a szakma oktatásában is. Diákjaink számára nem csupán a csodás eszközök látványa, a régi szerszámok megismerése és szeretete, hanem a rendszeresen szervezésre kerülő kulturális- és szakmai rendezvények, előadások, időszaki kiállítások is erősíthetik a mesterség iránt való elköteleződésüket.

Az intézmény másik igen lényeges célja, hogy klubjában találkozhassanak a különböző ötvös nemzedékek tagjai és eme közösségi események révén, szakmai tapasztalatokat oszthatnak meg egymás között, a baráti és kollegiális viszony ápolása mellett.

cizellor_kalapacs_foldes_lacie_4_jpg_p.png


Az írás elején említett rétegek úgy épülnek egymásra, amilyen módon egy szép régi, sokat használt ezüstműves kalapácsot elemez az értő szemlélő. Rendeltetését szolgáló formája, finom megmunkálása készítőjének szakmaszeretetéről mesél. A használatából eredő kopások és apró sérülései pedig aktív életéről árulkodnak. Ily módon enged betekintést mindenki számára egy gazdag múltra visszatekintő mesterség csodálatos világába az Ötvös Mesterségtörténeti Gyűjtemény.

Ne maradj le a következő cikkről sem! Hamarosan újra jelentkezünk

A bejegyzés trackback címe:

https://kincskeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr1716617378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása