Az ötvös mesterségtörténeti gyűjtemény bemutatása

Kincskészítők műhelytitkai

Kincskészítők műhelytitkai

Parányi plasztika ínyencek számára

Bajcsi-Nagy Balázs

2021. szeptember 30. - nebalint

Soron következő cikkünk témája a cizellálás és eszközei.

De mi is az a cizellálás?

Mindenki ismeri a „cizellált” kifejezést, mely leginkább egyfajta kifinomultságot jelent. Magas szintű művelése egyszerre igényel fejlett szépérzéket, jó kompozíciós képességet, kiváló szemet, finom kezet, anyagismeretet, türelmet, és sok-sok gyakorlást.

A cizellálás aránylag alacsony plasztikájú formai vagy felületi díszítés.

Formai díszítés, mivel sík lemezből önálló plasztikát hozhatunk létre a segítségével és felületi, mert aránylag összetett térbeli formákon (például egy kiöntőn vagy serlegen) felületi díszítésként jelenik meg.

Lényegét tekintve a nyújtás-és zömítés műveleteit alkalmazza, hasonlóan, mint a korábban ismertetett képlékeny alakítás, csak kisebb léptékben.

A cizellálás technikája évezredek óta ismeretes. Mitikus alakokon, ókori istenábrázolásokon, és spirituális jelrendszereken keresztül a keresztény kegytárgyakig számos különböző kultúrában különböző térben és időben a legváltozatosabb módokon jelenik meg.

Alapvetően négy elengedhetetlen alapkövetelmény teljesülésére és eszközfélére van szüksége egy ötvösnek vagy cizellőrnek, hogy munkáját elvégezhesse.

1. Megfelelő képlékenységű fém ötvözetből előkészített munkadarab.

Egy rideg, alkalmatlan ötvözet könnyen repedni kezd, vagy átszakad, így sok munka veszhet kárba.

2.Megfelelő alátámasztás. 

Az alátámasztások közül a leginkább elterjedt az un. cizellőr-, vagy szurok golyó. Ez a cizellőr szurokkal (melyet a mester magának kever ki cipész-szurokból, gipszből vagy téglaporból, méhviaszból és faggyúból) feltöltött alumínium, réz, vagy akár öntöttvas félgömb formájú edény, mely faháromszöggel van alátámasztva, folyamatosan elforgatható, hogy a mester megfelelőképpen hozzáférjen a munkadarabhoz. A keverék alatt gipszbe ágyazva valamilyen nagyobb fajsúlyú anyagot helyeznek el (pl vas vagy ólom), hogy a szerszámnak legyen húzása, ne ugráljon az ütések alatt. Manapság sokan egészségi és környezetvédelmi szempontok okán az un. „mediterrán gyanta golyót” alkalmazzuk, melynek receptjét Zoltán Tamás hozta Magyarországra, és tette közkinccsé. Összetétele hasonlatos a szurokgolyóéhoz, ám bázis anyagként szurok helyett fenyőgyantát használunk.

cizellor_szurokgolyo.jpg

Cizellőr szurokgolyó és poncoló szerszámok - Fotó: Kósa Zoltán

3. Poncoló acél

A poncoló szerszám edzhető acél ötvözetből kovácsolt hengeres, négyszög vagy nyolcszög keresztmetszetű bő 10cm-es hosszúkás szerszám. A szögletes keresztmetszet stabil tartást biztosít. Dolgozó felületének kialakítására végtelen számú variáció lehetséges. Az ötvös a maga számára készíti el, az aktuális munka kívánalmai szerint. Egy tapasztaltabb cizellőr munkakörnyezetében több száz poncoló acél is található.

A különböző mintabeütők mellett léteznek íves és egyenes trasszírozók (vonalazók), alapvisszaütők, domborító poncolók, simítók és mattírozók.

Sok esetben a szerszám végeit kicsit vékonyabbra kovácsolják. Így az erősebb középső résznek köszönhetően a szerszámnak jobb húzása lesz, biztosabb lehet vele a munka. A fogó rész többnyire rusztikus, kovácsolt, vagy reszelőnyomos, mely megakadályozza, hogy az eszköz a mester kezéből kicsússzon. A dolgozó vég polírfényes. Ez egyrészt azért fontos, hogy a munkadarabon könnyebben vezethető legyen a szerszám, másrészt, mert az eszköz felülete fog visszaköszönni a munkadarab felületén. Igazán igényes munkát csak kifogástalan szerszámokkal végezhetünk.

4. Cizellőrkalapács

Méltán ikonikus szerszáma az ötvös szakmának. Kifinomultsága, és végtelen őszinte funkcionalitása okán kialakult formagazdagsága szemet gyönyörködtető. Sok esetben a mester magának készíti el ezt a szerszámot is.

A kalapács fejének ütő felülete aránylag nagy átmérőjű, hogy a poncoló szerszámot könnyen eltalálja. Szöge kicsit döntött a nyél tengelyéhez képest, hogy az ütés ívét követve biztosítsa a poncoló végével történő merőleges találkozást. Foka legtöbbször domború végű, ám sok esetben ék alakúra kialakított. Ez az oldal csupán ellensúlyként szolgál, hogy az ütések megfelelő lendületet kapjanak mindkét irányba a leírt pályán.

A kalapács nyelének anyaga leggyakrabban lenolajban áztatott som. Ez a cserje tökéletesen megfelel erre a célra. Sűrű, erősen kötött rostjai megfelelő formai kialakítással, és gondos használattal igen hosszú időre garantálják élettartamát.

kalapacsok_3.jpg

Cizellőr kalapács - Fotó: Kósa Zoltán 

De milyen a megfelelő forma? 

Nyak fölött kiszélesedik, hogy a fej számára megfelelő rögzítést biztosítson. A nyak rész hosszú és aránylag vékony, hogy a munka végzése kényelmesebb és könnyedebb legyen. Formája enyhén felfelé ívelt, továbbá bal- és jobbkezes használat szerint oldalirányba is íves. A cizellőrkalapács nyél végződése vastag és erősen legömbölyített, hogy a mester tenyerébe simuljon.

Méretét tekintve ez az eszköz is rendkívül változatos. Vékony, lágyabb anyagokhoz egész kis méretű finom eszközöket használunk, míg nagyobb domborításokhoz nagyobb súlyú, és erőteljesebb nyelű kalapácsot alkalmazunk.

A cizellőrgolyóba rögzített munkadarab, a poncoló acél kívánt formára alakított, polírozott végével találkozik. A lemez alakításához szükséges erőről a poncoló végével ütköző cizellőrkalapács gondoskodik. A finom egyenletes ütések hatására a szurok, vagy éppen gyanta engedelmesen teret enged az adott szakaszon. A mester egy-egy tárgyat, szükség szerint többször is megfordít a beágyazó anyagban, hogy kiemeljen, vagy éppen leüssön egyes részeket. Így alakul kalapácsütésről-kalapácsütésre több ezer apró nyom mentén az a finom plasztika melynek értékét évezredek óta nagy becsben tartjuk, és tiszteljük eszköztárával egyetemben a mögötte rejlő pótolhatatlan tudást.

szentpetery.jpg

Nagy Sándor átkelése a Garncius folyón - Szentpéteri József 1830 - Fotó: Iparművészeti Múzeum

Köszönjük, hogy elolvastad! A következő cikk témája a vésés és polírozás.

Az Ötvös Mesterségtörténeti Gyűjtemény támogatókat keres, hogy ezt a páratlan tárgyegyüttest minden érdeklődő élőben is meg tudja csodálni.

Mindazon támogatóink adományaira számítunk, akik nem csak felismerték a tervezett létesítmény jelentőségét és fontosságát, de kedvüket lelni is szeretnék az általa nyújtandó tartalmas, sokszínű élményben
A legszerényebb összegű felajánlást is szeretettel fogadjuk, mert sok kicsi, sokra megy. 

A befolyó összegeket a NEKSZOE (Nemesfémművesek és Kapcsolódó Szakmák Országos Egyesülete) kezeli.

Felajánlott támogatói összeget banki utalással tudod eljuttatni hozzánk

Nemesfémművesek és Kapcsolódó Szakmák Országos Egyesülete

Bankszámlaszám:  OTP Bank 11709095-21454679

Közlemény: ADOMÁNY

Ezúton is köszönjük, hogy hozzájárulásoddal egy olyan nemes ügyet szolgálsz, melynek hírére a határainkon túl is felfigyelnek. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kincskeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr7616704816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása