Az ötvös mesterségtörténeti gyűjtemény bemutatása

Kincskészítők műhelytitkai

Kincskészítők műhelytitkai

Öröm munka

2022. január 26. - nebalint

Következő cikksorozatunkban szeretnénk sorra venni és röviden bemutatni azt a hatalmas munkát, és páratlan összefogást, mely lehetővé tette, hogy közös álmunk valóra váljon.

Hamarosan megnyitja kapuit az Erzsébetvárosi Ötvös Mesterségtörténeti Gyűjtemény.

Zoltán Tamás bő másfél évtizednyi szélmalomharcnak tűnő küzdelme, a Nemesfémművesek és Kapcsolódó Szakmák Országos Egyesületének bevonásával kaphatott új lendületet. Nem csupán az ötvös szakmai közösség számára éreztük kiemelten fontosnak a Tamás által, mély szakmai alázattal felépített Gyűjtemény megvalósítását, hanem hisszük, hogy a szélesebb közösség számára is értéket képvisel az egyedülálló tárlat. 2020 tavasza óta folytak a tárgyalások az Erzsébetvárosi önkormányzattal, hogy olyan feltételekkel indíthassuk útjára a Gyűjteményt, mely garantálja annak fenntarthatóságát.

A helyszínen a munkálatok 2021 nyarán kezdődhettek meg.

Egyik első feladat a nemkívánatos gipszkartonfalak elbontása, és a lomok elszállítása volt.

Néhány helyen a megmaradt gipszkartont javítani, építeni kellett.

3_1.jpg

Az otthagyott nagyobb bútorok és egyéb dolgok az épület vadregényes és végeláthatatlan pincelabirintusába történő lecipelése is embert próbáló feladat volt.

A bérlemény a korábbiakban orvosi rendelőként üzemelt. Ennek következtében majdnem minden helyiségben található volt vizesblokk. A feleslegessé vált mosdókkal együtt a csempék is eltávolításra kerültek. Ennek nyomait gletteléssel tüntettük el, miként a korábbi polcok, faliszekrények után megmaradt hibákat is.
Amit lehetett a helyszínen található bútorokból, anyagokból átalakítottunk-újrahasznosítottunk.

E munkálatokkal párhuzamosan már a villanyszerelési munkálatok, és az izzók, helyenként lámpatestek cseréje is lezajlott.

Jópáran tudjuk, mivel jár egy felújítás. Biztosíthatlak kedves olvasó, hogy ez alkalommal is voltak nem várt események (beszakadt zár, omló vakolat…), ám közösen minden felmerülő problémát meg tudtunk oldani.

7.jpg

A helyiség tisztasági festésére szeptember közepén került sor. A festés után, ezen a ponton látszott először kirajzolódni, és érzékelhető valósággá válni a gyűjtemény befogadó tere.

A bérleményben kamera és riasztórendszer is kiépítésre került
Számos felajánlást kaptunk barátainktól, kollégáinktól. Volt, aki festett, volt aki flexelt, vagy cipekedett, bontott, gipszkartonozott, glettelt, zárat szerelt, vagy takarított.

8.jpg

20210902_103156.jpg

Mindenki lehetőségeihez mérten vette ki a részét anyagilag és időben egyaránt a nélkülözhetetlen munkafolyamatokból. Nélkülük közös álmunk nem válhatott volna valóra. Hálásan köszönjük!

További érdekességeket a felújítás és berendezés folyamatáról a következő cikkben olvashattok.

A bejegyzés trackback címe:

https://kincskeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr6616824438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása