Az ötvös mesterségtörténeti gyűjtemény bemutatása

Kincskészítők műhelytitkai

Kincskészítők műhelytitkai

A csillogás és ami mögötte van

Bajcsi-Nagy Balázs

2021. október 08. - nebalint

Vésés, felületkiképzés, polírozás az ötvös szakmában

Amikor meglátunk egy ékszert, az észlelés első lépcsője, hogy megpillantjuk a fémes csillanást. Ez akkor érvényes leginkább, amikor egy tükörfényesre polírozott felülettel találkozunk.

Ahogy közelebb lépünk, és egyre inkább fókuszálunk, sorra kerülnek elő azok az értékes részletek, formák, kreatív megoldások, melyek gondos tervezésről és igazi szaktudásról árulkodnak.

Most, hogy ezekbe a folyamatokba betekintést nyertünk az öntéstől a hengerlésen a fém képlékeny alakításáig, vegyük sorra a vésés, felületkiképzés és polírozás eszköztárát a teljesség igénye nélkül.

A felületet gyakran díszítik véséssel. Ez lehet organikus inda minta snirglikkel, geometrikus díszítés, írott szöveg, vagy akármilyen szabadon értelmezett rajzolat a tárgy karakterének és az alkotó szándékának megfelelően. 

A magas minőségű vésés óriási gyakorlatot kíván. A vésnök biztos keze nagy gonddal forgatja a vésnökgolyót (mely egy szabadon mozgatható gömb formájú satu) a másik kezében tartott kézi véső szerszám alá. 

A rendkívül éles szerszám nyele tökéletesen a mester tenyerébe simul, míg hegye csigaformában forgácsot választ le a munkadarabról. A gondosan karbantartott szerszám hegyének nyomán fényes véset marad a tárgyon.

A díszítő vésnök eszköztárában rengeteg véső féle létezik. Leggyakrabban használt fajtái a fazettás, a flakk és a boll.

Matt felületek kialakítására gyakran használunk mattírozó vésőket. De szintén a felület borzolása céljából alkalmazunk különböző döngölőket, csiszolópapírokat, vagy egyéb eszközöket, módszereket.

vesnok_golyo_vesok.jpg

Vésnök golyó és vésők - Fotó: Kósa Zoltán

A polírozás az a folyamat, mely sok esetben a legnagyobb kosszal jár. A rongykorongra felhordott paszta az ötvös ujjain penetráns fekete bevonatot képezve látványos kontrasztot ad a kezében tartott csillogó nemesfém tárggyal.

A polírozó gépek rendkívül sokfélék lehetnek. Manapság a kúpos, menetes tengelyt, melyre a csiszoló vagy polírozó korongot rögzítjük, egy motor hajtja.

Az ötvösség történetét tekintve azonban nem is olyan régen ezeket a forgó mozgást végző eszközöket lábpedállal hajtották, majd nagyipari termelésben un. transzmissziós meghajtással, egy központi hajtóművet kihasználva, bőr ékszíjjal hajtották.

polirozogep_a.jpg

polirozogep_b.jpg

Lábpedálos polírozógép - Fotók: Kósa Zoltán

Ám mindezek mellett párhuzamosan még mindig elterjedt volt a kézi polírozás alkalmazása.

Ez a módszer adja a legszebb és leginkább ellenálló felületet, hiszen az ehhez használt eszközök segítségével olyan erős tömör felületet alakítottak ki, melyre a gépi polírozás már nem képes.

Az ehhez használt eszközök a fényező kövek és acélok. 

A többi ötvös szerszámhoz hasonlóan ezen egyszerű eszközök tökéletes funkcionalitása szemet gyönyörködtető.

Fényező kőnek hematitot (vérkő) használtak.  Ennek formája többféle lehet, legtöbbször legömbölyített. A fényezéshez használt acélok alakja rendkívül változatos a tárgy formájának függvényében. Ezt az eszközt is sok esetben készítették elhasznált, kopott reszelőkből.

A szerszám hosszú esztergált nyelének másik oldalán kis gömb formájú végződés található. Ezt a végződést a kézi polírozó a hóna alá illesztette, míg kezével a felvastagított fogórészt szorította. A szerszám munkafelületével sebesen dörgölte a polírozandó tárgy felületét. Ez a munkafolyamat természetesen rendkívül megterhelő volt az ízületek számára.

kezi_polirozok_1.jpg

Kézi polírozók - Fotó: Kósa Zoltán

Számos ilyen fényező szerszám szerepel a Gyűjtemény eszköztárában, mely Zoltán Tamás áldozatos munkájának, szakmai összefogásnak, és rengeteg befektetett munkának köszönhetően hamarosan megtekinthető lesz Erzsébetváros szívében.

Az Ötvös Mesterségtörténeti Gyűjtemény támogatókat keres, hogy ezt a páratlan tárgyegyüttest minden érdeklődő élőben is meg tudja csodálni.

Mindazon támogatóink adományaira számítunk, akik nem csak felismerték a tervezett létesítmény jelentőségét és fontosságát, de kedvüket lelni is szeretnék az általa nyújtandó tartalmas, sokszínű élményben
A legszerényebb összegű felajánlást is szeretettel fogadjuk, mert sok kicsi, sokra megy. 

A befolyó összegeket a NEKSZOE (Nemesfémművesek és Kapcsolódó Szakmák Országos Egyesülete) kezeli.

Felajánlott támogatói összeget banki utalással tudod eljuttatni hozzánk

Nemesfémművesek és Kapcsolódó Szakmák Országos Egyesülete

Bankszámlaszám:  OTP Bank 11709095-21454679

Közlemény: ADOMÁNY

Ezúton is köszönjük, hogy hozzájárulásoddal egy olyan nemes ügyet szolgálsz, melynek hírére a határainkon túl is felfigyelnek. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kincskeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr216714776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása