Az ötvös mesterségtörténeti gyűjtemény bemutatása

Kincskészítők műhelytitkai

Kincskészítők műhelytitkai

Az összefogás ereje

Bajcsi-Nagy Balázs

2021. július 14. - nebalint

A Nemesfémművesek és Kapcsolódó Szakmák Országos Egyesülete (NEKSZOE) 2018-ban alakult meg. Elsődleges feladatai közé tartozik az ötvös szakmai közösség építése és érdekeinek képviselete.

A NEKSZOE vezetőségének és tagságának kitartó és következetes munkájának köszönhetően az alábbi eddigi eredményeiről számolhatok be:

  • Az aranyműves, ezüstműves és vésnök szakmák képzésének törlési szándékát a Hivatallal történő eredményes egyeztetés folytán megakadályozta. Ennek értelmében, a felsorolt ágazatok továbbra is az oktatás része marad.

 

  • A Nemesfém Hitelesítő Intézettel olyan partneri viszonyt alakított ki az Egyesület, mely a korábbiak gyakorlatára nem volt jellemző. Ennek a kölcsönös együttműködésnek, már több pozitív hozadékát észlelheti a hazai nemesfémes közösség.

 

  • Folyamatosan szervez szakmai előadásokat. Ezeken az eseményeken egy-egy szakterület kiválósága osztja meg hallgatóságával tudását, tapasztalatait. Az eddig lezajlott igen magas színvonalú előadásokról minden alkalommal videofelvétel készült, melyek igen hasznosak és tanulságosak lehetnek az elkövetkezendő ötvös generációk számára is.

 

img-1720.JPG


Zoltán Tamás, Egyesületünk tagja és támogatója a kezdetektől. Embersége, szakmai pályája és felelősségteljes magatartása, méltán lehet példaértékű mindannyiunk számára. A Gyűjtemény ügye és annak méltó helyen való megvalósulása az elmúlt egy évben kiemelt feladata volt az Egyesület operatív tagságának.


Köszönjük Tamásnak a végtelen szakmai alázatát, az évtizedeken át tartó gyűjtőmunkáját, és azt a majdnem húsz éves szélmalomharcnak mondható küzdelmét is, melyet együttes erővel, győzelemre vihettünk.

Idén, azaz 2021-ben az Egyesület és Tamás összefogásával sikerült Erzsébetváros Önkormányzatával olyan megállapodást kötni melynek eredményeképpen, a Gyűjtemény végre az őt megillető állandó helyre kerülhet a Belső-Erzsébetváros egyik utcafronti helyiségében.

 

omtgy_szakirodalom.jpg

A hazai ötvösök szakmai közössége óriási mérföldkőhöz érkezett azzal, hogy a gyűjtemény rangjának megfelelő helyére kerülhet. A muzeális értékű ötvös eszközök, egy korabeli műhely, az esztétikus, ma már alig-, vagy egyáltalán nem ismert szerszámok, a szakma történetét illusztráló dokumentumok és számos más relikvia bemutatása mellett, ebben a közösségi térben válhat lehetővé időszaki kiállítások megrendezése, szakmai előadások szervezése, kulturális programok és még sokak érdeklődésére számító esemény megtartása.

Természetesen hosszú még az út ami elöttünk áll, de hiszünk benne, hogy közös összefogással minden akadályt le tudunk küzdeni. Hamarosan elkérkezünk oda, hogy minden segítőkész barát, kolléga ki tudja venni a részét ennek a csodának a létrehozásában.

Maradj velünk, mert folytatjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://kincskeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr2916626178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása